Zo word tanden poetsen voor kinderen leuk!

Vanaf kleins af aan begint iedereen er al mee al het goed is.. Tanden poetsen! Zo onwijs belangrijk. Tot een maand geleden deden we dit bij de kinderen met een gewone kindertandenborstel. Maar toen we een leuke actie zagen voor de kinderen besloten we toch maar over te stappen op elektrisch. Elektrisch tanden poetsen bij kinderen. Ergens vond ik het altijd eng, dat het “te hard” zou gaan op hun tandjes. Onzin natuurlijk, maar oké, we zijn inmiddels overgestapt en maken ook gebruik van iets anders leuks wat enorm helpt bij het poetsen.  Zo word tanden poetsen voor kinderen leuk! Een feestje in de badkamer. Wat dat precies is? Dat zal ik je in deze blog vertellen!

Zelf poetsen

We willen de kindjes graag zelf leren tanden poetsen dus dit mogen ze dan ook altijd zelf doen. Vanaf de leeftijd waarop ze de borstel vast konden houden. Eerst was het alleen een beetje bijten erop en daarna maakten ze steeds meer echte poets bewegingen. Zolang ze hier zelf de interesse voor houden is het goed natuurlijk. Wij poetsen het dan wel altijd na voor de zekerheid. Vaak gaan ze namelijk wel heel enthousiast door het gebit en slaan ze her en der een heleboel over. Gelukkig is dit eg herkenbaar hoor ik altijd om mij heen.

Drama

Die interesse voor het tanden poetsen was helaas niet altijd denderend. De tandenborstel mocht er dan nog net in en een half rondje maken, dan was het wel weer voldoende. Tandenpoetsen hoort natuurlijk wel bij onze routine, zowel in de ochtend als in de avond, dus we gaven niet op. Liedjes zingen, gekke bekken trekken, dansjes doen, belofte van extra voorlezen en hopen dat ze zo die tandenborstel iets langer de tijd gaven. Maar eerlijk is eerlijk, die 2 minuten haalden we gewoon echt nooit!

App

Een paar jaar terug kwamen we de Magic Timer app van Disney tegen. Deze zou ervoor zorgen dat we die 2 minuten wel zouden aantikken. Dus hop, app downloaden en aan de slag. Je kiest een karakter uit, hier was dat Mickey & Minnie. Elke keer als je dan gaat poetsen zet je de app aan. Onder het genot van een gezellig liedje (deze kun je helaas niet wijzigen) poetst je karakter met je mee. Het beeldscherm zit vol met tandpasta en dit poets je er samen als het ware af. Na 2 minuten is het plaatje schoongepoetst en word hij opgeslagen in je stickerboek. Het handige is dat om de 30 seconden, de borstel draait en zo laat zien dat je kindje ook door mag naar een ander stuk.

Stickerboek

Als er iets is wat ze hier waarderen, dan zijn het wel stickers. Lang leve de lol dat het nu geen echte stickers hoeven te zijn. De stickers zitten namelijk lekker in de app opgeslagen. Ideaal! Er zijn ook heel veel verschillende karakters te proberen, dus ook veel stickerboeken. Het is niet zo dat ze met 10 of 20 keer poetsen alles wel gezien hebben gelukkig. Het aanbod is gelukkig uitgebreid. Zo word tanden poetsen voor kinderen leuk, bij ons thuis werkte het als een tierelier.

Opnieuw downloaden

Geen idee waarom, maar toen ik mijn nieuwe telefoon kreeg verdween de app en heb ik hem er ook niet meer opgezet. Een wat drukkere periode, dus het gemis was snel voorbij en we hebben er niet meer aan gedacht.
Toen we de app recent zagen staan in het boekje van de elektrische tandenborstels, dachten we OJA! Meteen weer geïnstalleerd en gelukkig het is nog net zo effectief als voorheen. Nu zijn ze nog fanatieker en letten er nog beter op. Ook de tandenborstel geeft namelijk aan dat ze om de 30 seconden moeten wisselen van poetsgebied.

30 seconden per stukje

We hebben de kindjes geleerd om elke 30 seconden te veranderen van poetsgebied. Dan trilt de tandenborstel en krijgen zij dit seintje door. Zo beginnen we boven, eerst links want dat is lekker makkelijk. (we zijn rechtshandig) De buitenkant als eerste en dan volgt de binnenkant. Ook achter de laatste tandjes moet de borstel komen, dit doen ze dan ook netjes. Zodra hij opnieuw trilt gaan we rechts verder, ook eerst buiten en dan binnen. Als het bovengebit klaar is komen we beneden aan. Ook daar gaan we eerst links en dan rechts. Zo hebben we het hele gebit gehad en hebben ze een mooie sticker verdiend! 😊

Enthousiast

Zoals ik al vertelde vinden de kinderen het geweldig! Ze doen echt heel goed hun best en ik merk duidelijk verschil. Ze houden het 2 minuten makkelijk vol, de app geeft ze zeker wel de afleiding en natuurlijk ook de hulp om het nog beter te doen. Tsja het is Disney he, hier zijn ze dol op! Zo word tanden poetsen voor kinderen leuk bij ons thuis! Ben je nu geen fan van Disney, of van apps, dan zijn er natuurlijk nog wel een aantal andere dingen die je kunt proberen. Zo vertelt Rob over een aantal tips bij het tanden poetsen van je peuter.

Ook maak ik me minder zorgen omdat de borstel zelf al draait. Voor mijn gevoel worden de tandjes nu nog schoner. Ik ben dan ook heel benieuwd of de tandarts de volgende keer het verschil kan merken van onze overstap naar de elektrische tandenborstel.

Poetsen jullie thuis ook elektrisch?