tips voor makkelijke en snelle recepten
Nu we er met z’n allen overdag weer lekker op uit trekken vanwege het mooie weer merk ik steeds vaker aan mezelf dat ik bij thuiskomst soms echt even geen zin meer heb om uitgebreid te koken. Ook de verhuizing en alles daaromheen kost veel energie momenteel. Natuurlijk kun je altijd wel iets bestellen of iets snels in elkaar flansen. Maar dan kom ik vaak wel op dezelfde dingen uit. Soep en pasta blijven natuurlijk de snelle favorieten, maar er zijn nog zoveel andere opties.

Gelukkig weet ik inmiddels dat ik hier niet de enige in ben, dus ik deel graag mijn tips voor makkelijke en snelle recepten! Altijd fijn toch?

1. Plan vooruit

Maak een weekplanning. Dit helpt ons echt enorm. Alles wat op de agenda staat daar proberen we rekening mee te houden. Dus snelle maaltijden op dagen dat ik werk of weggaan. Zo kan ik direct bij thuiskomst de ingrediënten pakken en aan de slag. Dit scheelt enorm veel tijd. Op een vrije dag lekker uitgebreid en in het weekend een dagje waarop we niets inplannen maar gewoon wel zien wat we doen. Vroeger hadden we 7 dagen eten ingepland en in de koelkast staan. Maar met een spontaan dagje uit of avondje weg viel ineens alles in het water. Konden we soms zelfs eten weggooien omdat we het te ver vooruit moesten schuiven. Zonde gewoon die voedselverspilling. Dit werkt dus echt een stuk beter voor ons.

2. Vaste boodschappen dag

Bij ons is zondag de dag waarop we altijd de boodschappen bestellen. We pakken hier bewust een vast moment voor zodat het een routine word. We lopen de voorraad door en bekijken de koelkast. Ook doen we al een paar jaar online de boodschappen, dit werkt voor ons het allerbeste. Eerst zetten we alles in ons winkelwagentje en bekijken de lijst daarna nogmaals. Natuurlijk proberen we altijd onder ons budget te blijven, dus halen er daarna alle “onnodige” dingen af en proberen zo dichtbij mogelijk te komen zonder noodzakelijke dingen af te strepen.

3. Voorraad musthaves

Ik koop altijd bewust een aantal simpele en houdbare aankopen. Deze zijn hier altijd op voorraad.
– Afbakbroodjes: voor als ik vergeet brood te halen op tijd, makkelijk bij de soep of lekker in het weekend als extraatjes.
– Blik soep: Altijd een super snelle kidsproof maaltijd klaar vol met groenten bij de hand.
– Couscous en bulgur: Snel en simpel te maken als basis voor de avondmaaltijd.
– Blikjes peulvruchten: vult de maaltijd voedzaam op en je hebt geen vlees nodig.

4. Plantaardig eten

Wat ik namelijk merk sinds Joachim plantaardig eet, is dat een maaltijd zonder vlees gewoon een stuk sneller klaar is. Ja noem mij maar blond, maar ik had er nog niet eerder bij stilgestaan. Geen kip wat nog gaar moet worden of vlees wat minimaal 10 minuten moet garen van binnen. Nee je mikt er gewoon een bakje linzen doorheen en hoppa het is warm en direct gaar. Ook nog eens een stuk gezonder om niet alle dagen vlees te eten, beter voor het milieu en een stuk gezelliger voor je portemonnee als bonus.

5. Recepten opzoeken

Kies een dag uit in de maand waarop je even gaat zitten om wat nieuwe ideetjes op te zoeken met makkelijke recepten. Zet ze in een bestandje en pak ze erbij wanneer je je weekmenu maakt. Zo blijf je variëren, kom je op nieuwe ideetjes en krijg je ook vaak nieuwe inzichten. Goede voorbereiding doet echt wonderen! Want on the spot bij het maken van mijn lijstje heb ik deze ideetjes dus nooit.
Als ik tussendoor een leuk recept tegenkom sla ik ze tegenwoordig ook direct op in mijn telefoon in een aparte map zodat ik ze niet vergeet of kwijtraak.

Dit zijn mijn tips voor makkelijke en snelle recepten. Wat zijn jouw tips? Deel ze hieronder in de reacties zodat iedereen ervan kan meegenienten. 😊

* Afbeeldingen van www.boodschappen.nl