Van de zomer bedacht ik me ineens dat zowel Macy als Bentley ongeveer 2,5 waren toen ik een poging deed tot zindelijkheidstraining. Bij beide heb ik achteraf niet het idee dat het lang geduurd heeft, dus ik besloot dat ik met Harvey ook maar eens zou gaan starten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik probeerde terug te halen hoe ik dit ook alweer aangepakt had om mezelf een beetje voor te bereiden. Maar zindelijkheidstraining, hoe deed ik dat ook alweer?

Wat heb ik nodig?

Zindelijkheidstraining, hoe deed ik dat ook alweer? Echt, het is 4 jaar geleden, maar lijkt bijna verre geschiedenis. Wat ik me nog kan herinneren is het potje. In ons oude huis leefden wij in de woonkamer en dus had ik in de woonkamer een potje staan. Net wat sneller naar de wc en wat leuker qua kleur, Macy had namelijk een roze en Bentley een groene. Nu leven wij op dit moment ook enorm in de speelkamer met de kids, dus ook daar is een potje wel handig. Ik stapte dus in de auto om 2 van die gifgroene potjes bij de IKEA te halen en plantte ze in huis. Ook legde ik een stapel broekjes klaar en natuurlijk de toffe oefenbroekjes van Zoocchini. Wat handdoeken voor op de bank preventief en ik dacht na over een beloningssysteem.

Oefenbroekjes

Alle begin is moeilijk. Het uittrekken van de luier is dan ook een grote stap voor de kleintjes is mijn ervaring. Maar hoe leuk is het dan om je luier in te ruilen voor een oefenbroekje, zoals de oefenbroekjes van Zoocchini. Dit maakt de overstap van de (wasbare) luier naar de wc een stuk leuker en daardoor makkelijker. Wij mochten de Boy Jurassic Pals uitproberen. De oefenbroekjes zijn vrolijk van kleur en met het dierendessin winnen ze ieders hart. Ze zijn voorzien van een dikke laag dubbelzijdig badstof tussen de lagen van organisch katoen. Het voelt dus echt aan als een zacht kussentje. Daarnaast zien ze er nog steeds ontzettend stoer uit en nemen ook een heleboel op ook, dus zeer functioneel!

Grote wc

Tijdens de vakantie hebben we wel wat dagen geprobeerd, maar tussen het klussen en de uitjes door bleek het toch wel even een opgave om hier tijd voor te maken. Dat was bij die andere 2 toch echt wel even anders. Toch maar even uitstellen dan.

De oudste 2 waren naar school en ik  bedacht me dat dat wel een goede dag was om echt te starten. De hele dag thuis in huis rommelen en vooral niet weg om het moeilijker te maken. Het potje had ik al eerder aangeboden in de week ervoor en direct de 1e keer poepte hij er al op. Mega trots banjerden we door het huis om het iedereen te vertellen. Hij kreeg een high five van zijn broer en een dikke kus van zijn zus en papa danste door het huis met hem. Heerlijk die trotse glimlach. Maar de 2e keer vond hij het toch echt onnodig om op het potje te gaan zitten, de grote wc moest het zijn. Oké, de potjes konden dus gewoon weer weg, want hij weigerde erop te gaan zitten. “Grote wc!”

Luier uit

“Oke, je luiertje gaat uit. We plassen en poepen op de wc, en niet in je.. “
..Broek! antwoorde hij. Oké, daar gaan we. Met zijn mooie dino oefenbroekje ging hij zitten op de bank. Dat moment vond ik toch wel heel spannend.. Ik bedoel, voor je het weet zit alles onder en kun je aan de slag. Zo ook die gloednieuwe bank. Maar oké, ooit moet het gebeuren dus gewoon maar doen. In mijn telefoon hield ik alles bij. Hoe laat ik hem op de wc zette, wat er gebeurde en natuurlijk zijn eigen verzoekjes voor een plaspauze. Al snel gaf hij het poepen aan en lukte dit prima! Alleen het plassen, tot 3x toe zat alles onder op de 1e ochtend en ik kreeg mijn flashbacks weer terug. Oja, dit was het.. Dweilen, poetsen en verkleden en dat op standje repeat.. Maar alles voor het goede doel!

Lastig

Omdat we nu toch elke dag naar school moeten  is er geen dag om het helemaal te testen thuis. Daarom houden we het gewoon bij dagdelen en thuis. Harvey geeft al regelmatig aan dat hij moet plassen, de ene keer echt een waterval en de andere keer een druppende kraan. Alle begin is moeilijk, maar het begin is er. Poepen gaat helemaal niet meer in de luier maar alleen nog op de grote wc, dus dat is al een hele winst. Hij is dan ook echt mega trots op zichzelf en wanneer we hem complimenten geven is het gewoon feest, dus dat doet hem ook echt goed.

Op het gemakje

Omdat de tijd gewoon echt heel anders is nu dan bij die andere 2 heb ik me al voorbereid dat het anders zal zijn. Ik heb geen 3 tot 5 dagen achter elkaar waarin ik het even kan fixen. Ik moet naar school, zwemles, sporten en speelafspraakjes. We zijn dus flexibel en kijken wel hoe het gaat. We bouwen het langzaam op en zien wel hoelang het nodig heeft. Voor nu gaat de luier uit als ik thuis ben en we nergens naar toe moeten. Dan gaat het steeds beter, ook op de peuterspeelzaal zullen ze hem dit aanbieden! Mocht hij onderweg of ergens op locatie om de toilet vragen dan probeer ik daar ook zoveel mogelijk op in te gaan. Hij moet het immers wel kunnen leren en die ruimte krijgen.

Zindelijkheidstraining hoe deed ik dat ook alweer?

Tips

De dino oefenbroek is toch echt wel een hit hier hoor! Hij heeft hem graag aan en als hij een beetje nat is en uit moet, dan baalt hij wel enorm dat hij de wasmand ingaat. Gelukkig hebben we er 3 en kunnen we afwisselen! Hij is onwijs zacht en neemt zeker wel wat urine op. Hierdoor voelt hij het direct wanneer hij nat is en legt de link met snel naar de wc toe rennen om verder te plassen.

Het zwaaien naar zijn poep, echt hij vind het fantastisch! “Daahaagggg poeppp!” Alleen daarom vind hij de grote wc al leuk volgens mij.

Maar mijn conclusie.. Zindelijkheidstraining, hoe deed ik dat ook alweer? Een stuk anders dan dat ik het nu aanpak in ieder geval!
Geen enkel kindje is hetzelfde blijkt maar weer eens. Dus dat mijn aanpak nu anders is maakt niets uit ben ik van mening.

Wat is jouw gouden tip rondom zindelijkheidstraining? Deel hem in de reacties, zo kunnen we leren van elkaar.  😊