Squla Familiebordspel
Zoals jullie weten zitten onze kinderen al een hele poos thuis. We doen thuiswerk en extra opdrachten, maar variatie is lastig soms. Toen ik de vraag kreeg of ik het Squla Familiebordspel wilde uittesten hoefde ik dus ook niet na te denken. Natuurlijk! Squla staat er namelijk om bekend dat het heel educatief is, ook op de school van mijn kinderen gebruiken ze dit programma. Het zou dus erg goed aan moeten sluiten. Of dat ook echt zo is? Lees dan even mee.

Squla Familiebordspel

Inhoud:

Het Squla Familiebordspel word natuurlijk gespeeld met een speelveld. Er zijn 4 scorekaarten met fiches en regenboogdelen, 4 squla pionnen, 2 dobbelstenen, een nakijkkaart en de spelregels.
Ook zijn er 6 stapeltjes vragenkaarten (groep 4/5/6/7/8 en 1 voor ouders). Je vind hier 900 vragen verdeeld over 180 vragenkaarten.

Squla Familiebordspel

Scoreblok:

In het scoreblok is plaats voor 12 fiches en 5 regenboogdelen. De regenboogdelen staan voor de verschillende categorieën. Er zijn 5 verschillende categorieën: Aardrijkskunde, Rekenen, Spelling, Geschiedenis, Natuur & Techniek. Ook zijn er naast de puntenfiches ook nog 3 actiefiches. Met de plaaggeest mag je een fiche van een ander pikken, heb je de pechvogel dan moet je een fiche terugleggen en de mazzelkont staat voor een extra fiche pakken.

Het spel voorbereiden:

Allereerst druk je alle fiches uit de scoreblokken. Deze verzamel je en je legt op elk aangewezen punt op het speelveld een fiche. De regenboogdelen druk je per speler uit en zet je klaar naast het speelveld. Elke speler kiest een pion uit en pakt een lege scoreblok die dezelfde kleur heeft. De pion plaats je op een keuzevakje. Wanneer iedereen een plekje heeft is het tijd om te gaan spelen.

Hoe speel je het:

Dan is het eindelijk tijd om te gaan spelen! Er word gedobbeld met 2 dobbelstenen en de jongste speler mag als eerste. Bentley blij want hij wilde heel graag beginnen. Je mag de dobbelstenen los gebruiken om vooruit te stappen, maar je mag ze ook bij elkaar optellen. Dus gooi je een 6 en een 2, dan mag je 2, 6 of 8 stappen zetten. Op elk vakje staat een categorie en die vraag pak je erbij. Is het antwoord goed, dan mag je het regenboogdeel in je scorebord plaatsen. Wanneer een ook nog een fiche op het vakje staat mag je deze ook pakken. Let hierbij op de actie fiches! Er werd dus flink nagedacht over hoeveel stapjes er nodig waren voor de ontbrekende regenboogdelen.
Is je scorebord vol? Dan is het spel afgelopen! Je telt dan alle fiches bij elkaar op en als de regenboog compleet is krijg je er +10 punten bij! Heb je alle fiches bij elkaar maar niet de regenboog compleet, dan kan het zomaar zijn dat je niet wint.

Wat je moet weten:

Er staat op de doos geen speciale leeftijd aangegeven, de kaartjes beginnen wel pas vanaf groep 4. Deze zijn wel makkelijker te maken waar nodig en daardoor ook prima te spelen voor kindjes uit groep 2/3. Bentley zit nu in groep 2 en kon goed meekomen met de meeste vragen.

Je kunt de kindjes zelf de vragen laten voorlezen waardoor ze nog meer zelf bezig zijn met het spel en er meer geoefend word. Uiteindelijk kunnen ze het spel zelf spelen, ideaal!

De vragen sluiten goed aan bij de quizzen op de app, de kinderen waren de manier van vraagstellen dus wel gewend en waren direct enthousiast!

Je kunt het spel met 4 spelers spelen, bent ongeveer 30 minuten bezig met een spelletje en kunt het spel hier kopen.

Ons oordeel:

Het Squla Familiebordspel is hier echt een uitkomst! Zelfs op vakantie is hij mee en willen de kindjes het nog regelmatig spelen. Omdat het spelenderwijs gaat hebben ze niet altijd door dat ze aan het leren zijn. Hier merk ik wel dat ze veel informatie opslaan vanuit het spel, dit gaat heel snel. Doordat er verschillende pakketjes kaarten zijn per groep kun je hiermee wisselen wanneer nodig. Zo blijf je de kinderen uitdagen door een stapje moeilijker te gaan. Zelfs de ouders kunnen meedoen. Wij zullen het spel zeker nog vaak blijven spelen!