Omdat de kinderen hier in verschillende leeftijdsfases zitten en ik de laatste tijd wat meer lees over wat een “ideaal” leeftijdsverschil is, leek het mij wel leuk om mijn eigen ervaring hierin te delen. Omdat ik zowel een klein verschil tussen de kids, als een groot verschil heb, deel ik beiden:

Macy en Bentley hebben 1,5 jaar leeftijdsverschil.. Mijn voor- en nadelen?
Ik zal ze even opsommen voor je:

Voordelen:
+ Samen dutjes doen, al vanaf de bevalling probeerde ik (nou ja, de liefste kraamverzorgster)  om Macy mee te krijgen in dit slaapritme. Het middagdutje samen doen leek me ideaal en gelukkig heeft ze dit nog ruim een jaar gedaan.
+ Ze zijn echt samen opgegroeid, voor zover Macy zich herinnert is Bentley er al en doen ze echt alles samen. Het zijn beste vriendjes en kunnen niet zonder elkaar (soms ook niet met, maar dat is weer een ander verhaal) Ze zijn beiden gewend om de aandacht te delen, ze kennen niet anders.
+ Zelfde interesses; ze zitten ongeveer in dezelfde leeftijdsfase dus de interesses liggen hier vrijwel hetzelfde. Zo ook bij uitjes en leuke dingen, als we naar de bioscoop gaan kunnen we dezelfde film kijken, we kunnen spelletjes spelen die voor hun beide geschikt zijn.
+ Je zit als moeder zijnde nog redelijk in de babyfase. Je bent nog luiers aan het verschonen, weet nog hoe het ledikantje opgedekt moet worden, je gaat eigenlijk gewoon in de flow weer mee.
+ Dezelfde vriendjes, als ze samen spelen is er vaak de vraag of ze niet samen bij iemand mogen spelen. Ze kennen elkaars vriendjes namelijk, zo hebben zo ook nog 2 maanden bij elkaar in de klas gezeten waardoor Bentley ook echt met al Macy’s vriendjes en vriendinnen gespeeld heeft.

Nadelen:
Macy heeft de zwangerschap van Bentley niet bewust meegemaakt. Ze is wel meegeweest naar elke afspraak, wist als eerste het geslacht van de baby.. Keek altijd mee naar “babiee” op “de teeveee” zoals ze het zei.
Zodra 2 kleintjes gaan huilen, moet je een keuze maken wie troost je eerst.. Bij oudere kindjes is dat vaak net wat makkelijker uit te leggen dan bij die kleintjes.
Gebroken nachten hadden we hier vrij weinig moet ik zeggen, ze sliepen beiden al vrij snel door. Maar met doorkomende tandjes of als er even een fase was van nachtmerries. Man, man, wat voelde ik me dan beroerd! Want tsja, wie neem je dan bij je in bed, wie troost je als eerste?
Drukte, jup 2 baby’s onder de 2 kan soms een beetje hectisch zijn. Dubbele luiers verschonen, beide kids helpen met eten en drinken, beide kunnen ze niet goed aangeven wat ze willen, wat er aan de hand is.. Ze noemen het niet voor niets de tropenjaren.


Bentley en Harvey schelen op hun beurt weer 4 jaar, met Macy scheelt hij zelfs 5,5 jaar. Dat heeft weer een compleet andere lijst met voor- en nadelen.

Voordelen:
+ Zowel Bentley als Macy hebben de zwangerschap ontzettend bewust meegemaakt. Ze zijn meegeweest naar echo’s, voelden hun broertje schoppen, kletste tegen hem en kozen de spulletjes mee uit.
+ Je voelt je zekerder, je hebt de babyfase al compleet doorlopen en weet hoe het enigszins werkt, dus je weet wat je doet. Zo was ik bij de oudste heel erg van de regeltjes en bij nummer 3 wist ik dat het allemaal wel mee viel, werd ik wat makkelijker en schrok ik niet meer van alles.
+ Meer tijd voor de jongste. Omdat de oudste al op school zitten, heb je tijdens schooltijd alle tijd voor je kleinste spruit. Je kunt in alle rust, ofwel tussen de huishoudelijke taakjes door, samen spelen en van elkaar genieten.
+ De oudste kan helpen spulletjes pakken, hapjes geven, even opletten.
Zo vind Macy het echt prachtig om grote zus te zijn, ofwel mini mama. Een boterham smeren voor haar broertje, klein snijden en aan de vork prikken om die vervolgens aan te geven en dan met glitterende oogjes te zeggen: “Lekker he Harvey!”. En ook Bentley vind het fantastisch als hij Harvey mag helpen met iets, zo trots dat hij dan is!
+ Harvey ziet ontzettend veel bij zijn oudere broer en zus, hij wil alles nadoen en doorloopt hierdoor sommige stapjes nog iets sneller dan die andere 2. Niet altijd een voordeel, maar oke, we doen het ermee.


Nadelen:
Wennen, ik was namelijk alweer uit de luiers, nu went dat gelukkig weer snel. Maar hoe maak je dat ledikantje ook alweer op, uhmm hellup?? Hoeveel voeding geef je ook alweer, wanneer mag dat ene flesje eraf? Het was zoveel schepjes en zoveel water toch, nog even de beschrijving controleren..
Na een gebroken nacht moet je de volgende ochtend gewoon weer op tijd je bed uit om de oudsten naar school te brengen. Niks uitslapen in je verlof, niks pyjama dag, gewoon hop hop iedereen klaarmaken en hopen dat je er op tijd bent.
Als de oudsten net een mooi bouwwerk hebben gemaakt en de jongste loopt erlangs *bam*, tsja dat is wat minder. Ze spelen nog niet met dezelfde spullen en ja er zullen heel wat bouwwerken sneuvelen.
Wanneer de oudsten aan het knutselen zijn, ben ik extra alert of er geen kleine dingetjes op de grond vallen of op de rand van de tafel liggen zodat die kleine man ze in zijn mond kan stoppen. Glittertjes, wiebeloogjes, maar ook kleine lego of knexx bijvoorbeeld.
De jongste moet altijd mee. School, sportles, helaas die kleine zal toch mee moeten. Het voelt alsof je de jongste altijd mee moet slepen omdat het nu eenmaal niet anders kan.

Zo zie je maar, groot of klein verschil, het maakt hier eigenlijk niets uit.
Het heeft allebei echt z’n charme. Ik besef me heel goed dat dit niet voor iedereen zo is, iedereen zal hier zijn/haar eigen ervaringen mee hebben.

Wat is het leeftijdsverschil tussen jullie kindjes? Herkennen jullie deze voor- en nadelen misschien? Of weet je nog iets om aan de lijst toe te voegen?