Elke woensdag is het hier bakdag. We proberen te variëren in wat we maken maar ik moet zeggen dat cake hier altijd wel goed in de smaak valt. Makkelijk te maken en er zijn meer dan genoeg variaties in te vinden zonder dat je continu hetzelfde maakt en eet. Maar wat zijn nu echt typische herfst cake variaties? om te bakken? Ik neem je mee in mijn 5 favorieten !

Vegan

Natuurlijk is een versgemaakte cake niet moeilijk te maken maar om het lekker simpel te maken gebruikten wij laatst de basicake van Koopmans. Zowel de fijne cake als de boerencake varianten van Koopmans zijn beide namelijk vegan. Dat is dan ook de reden dat ik eigenlijk altijd zo’n pakje in de voorraad kast heb staan. Zo kan ik hem altijd erbij pakken als mijn man ook mee wil eten met de cake. Lekker simpel tussendoor te maken, dan hoef ik weinig meer af te wegen en staat de cake zo op tafel. Want met 3 kinderen om mij heen is er niet altijd tijd om lekker uitgebreid uit te pakken.

Ik heb een top 5 voor je opgesteld, met de smaken die je echt eens zou moeten proberen!

Basis

De basis is ontzettend simpel. Men koopt een pak Koopmans boerencake of fijne cake. De fijne cake is wat luchtiger van smaak, de boerencake is wat compacter. Valt iets zwaarder en is wat romiger. Beide zijn hetzelfde te maken.

Basisingrediënten

Voor een gewone cake, dus geen vegan variant, gebruik je de volgende ingrediënten:
Fijne cake: 150gr roomboter, 4 eieren, 50 ml melk.
Boerencake: 200gr roomboter, 4 eieren.

*Wil je de  vegan variant proberen? Voeg dan plantaardige boter en appelmoes toe i.p.v. de eieren.

5 overheerlijke herfst cake variaties:

Vaak gebruiken we dus wat extra ingrediënten om deze basis cakes wat op te pimpen. Natuurlijk zijn ze heerlijk op zichzelf, maar door wat extra’s toe te voegen is het net wat lekkerder en specialer. Daarnaast is het natuurlijk ook weer wat leuker om te maken voor de kinderen. Helpen in de keuken vinden ze hier fantastisch en het bakken, dat is toch wel een grote favoriet! Zeker als we aan het einde lekker kunnen proeven. Dus die extra handelingen door de toppings erdoor te gooien vinden ze helemaal niet erg.

Je kunt voor deze cakes natuurlijk allerlei verschillende vormen bakblikken gebruiken. Deze flexibele bakvorm lijkt me ontzettend handig om nog eens uit te proberen. Iets voor op mijn wishlist!

 

  1. Speculaas
    Natuurlijk, speculaas, dat lust toch bijna iedereen wel? Speculaas koekjes smaken altijd heerlijk, gedipt in de thee of gewoon los. Maar tegenwoordig komt dit koekje ook steeds meer terug in cakes en zelfs taarten.
    Je kunt door het beslag speculaas gebruiken en daarnaast ook fijngehakte stukjes speculaas toevoegen aan het beslag. Hmm dat zal lekker smaken!

  2. Stoofpeertjes
    Ook stoofpeertjes betekenen voor mij het begin van de herfst. Koudere dagen breken aan en de stoofpeertjes zijn weer te vinden in de supermarkt. Natuurlijk kun je dit gebruiken voor het avondeten of met een bakje ijs als toetje. Maar waarom maak je er niet een heerlijke cake van?
    Een aanrader hoor! Maak ze van restjes of gebruik gewoon een glazen pot van stoofpeertjes op siroop.. Lekker lazy en werkt net zo goed namelijk.
    De stoofpeertjes verspreid je over het beslag wanneer je deze in de vorm gegoten hebt. Je zet ze er als het ware in, let erop dat je ze wel wat verspreid weg zet. Bovenop sprenkel je nog wat amandelschaafsel en laat de oven dan het harde werk maar doen.op deze afbeeldingen zie je stroopwafels, heerlijk alsherfst cake variatie
  3. Stroopwafel
    Wanneer het koud word krijg ik altijd trek in warme zoete dingen. Verse stroopwafels behoren natuurlijk ook tot deze categorie. Maar soms wil je ook wel eens wat afwisseling. Dus om hier een beetje variatie in te brengen kun je de stroopwafel in stukjes breken of hakken en dit door je cake beslag heen mixen. Zo proef je de stroopwafel door de gehele cake heen! Heerlijk. Zeker als er wat stukjes uitsteken en die door de oven net wat harder worden. Geeft net die extra bite eraan.
  4. Kruidnoten cake
    Natuurlijk is dit eigenlijk een cake voor in december op pakjesavond maar zeg nu zelf, zoveel mensen die pas in december beginnen met kruidnoten eten zijn er niet toch? Ze liggen namelijk steeds eerder in de supermarkt en het is bijna een zomercake geworden! Maar we doen netjes hier en bewaren het netjes voor in het lijstje van herfst cake variaties. De kruidnoten mix je ook gewoon prima door het beslag. Natuurlijk is er tegenwoordig onwijs veel keuze uit verschillende soorten smaken kruidnoten, dus maak hier zelf je keuze in. Een tip; alles smaakt in cake! Zelfs unicorn kruidnoten 😊
  5. Pompoen
    Last but not least! Zeg je herfst dan zeg je pompoen. Heerlijk vind ik het! Je ziet hem vooral in soep voorbij komen maar ook in een cake is dit verrukkelijk! Hoe je dit maakt? Simpel! Kook de pompoen zoals gewoonlijk en maak er puree van. Deze puree mix je gewoon door je beslag heen. Lekker met een beetje kaneel erbij toegevoegd.
    Wil je er nog wat extra’s van maken? Voeg dan ook gehakte walnoten toe aan het beslag. Na het afkoelen kun je er ook nog een aantal op de cake plaatsen bij het opdienen als eetbare decoratie.

Met deze cakes word de herfst zeker een feestje. Heb jij deze herfst cake varianten al eens geprobeerd? Ik ben benieuwd welke smaken bij jou het ultieme herfstgevoel naar boven brengen. Of misschien wel een bepaalde geuren combinatie die je herkent van vroeger? Ik ben benieuwd naar jou verhalen, deel je ze in de reacties?