Een veelbesproken onderwerp, bedtijd voor kinderen. Want hoeveel slaap hebben kinderen eigenlijk nodig en verschilt dit per kind? Hier thuis lagen ze tot het weekend alle 3 om 19.00 op bed. We merkten de laatste tijd dat Macy, nu 6 jaar, om deze tijd nog niet echt moe was. Ze kwam steeds vaker nog even naar beneden om te plassen, wat te drinken, een extra knuffel of een ander slaapsmoesje. Haar bedtijd begon zich enorm te verleggen en we moesten hier iets aan gaan doen.
We besloten dat Macy nu een half uurtje langer mag opblijven.

Gemiddelde bedtijd

Natuurlijk wisselen de bedtijden per kind wel iets omdat niet elk kind dezelfde behoeftes heeft, maar het gemiddelde draait ongeveer hier op uit. Dit is wat ik van het consultatiebureau meekreeg. Dus dat is dan ook wel het gemiddelde vanuit het boekje gezien zullen we maar zeggen.

4-6 jaar: 19.00-19.30
7-8 jaar: 19.45-20.00
9-10 jaar: 20.00-20.30
11-12 jaar: 20.30-21.00

Dus met ons 19.00 zijn we toch best wel gemiddeld kan ik wel zeggen. Ze gaan hierbij uit van zo’n 11 uur slaap voor de 1e categorie, hier zijn ze tussen 07.00 en 07.30 wakker op de doordeweekse dagen dus tikken ze de 12 uur dan wel aan. Vaak worden ze niet uit zichzelf wakker maar moet ik ze ook nog eens wakker maken namelijk..


Tegelijk naar bed

Het tegelijkertijd naar bed brengen is natuurlijk ontzettend fijn. Iedereen rond 18.30 naar boven en dan start het avondritueel. Als een soort lopende band komt iedereen aan de beurt en sloten we de deuren achter ons dicht als ze alle 3 lekker in hun bedje lagen. Missie geslaagd!
Dan begon onze avond en ik ben me er enorm van bewust dat dit best luxe is.

Altijd strikt dezelfde tijd?

Natuurlijk zijn er ook hier wel eens avonden dat het wat uitloopt. Vanwege sport of in het weekend/vakanties. Dat is prima, een keertje wat later naar bed kan echt geen kwaad. Maar we proberen wel altijd de richtlijn van die 19.00 aan te houden als bedtijd van de kinderen. Dan is er voor iedereen ritme, ze hebben het nodig en ik moet zeggen dat ik stiekem wel enorm gewend ben aan die “lange” avond voor mezelf. Vaak is dat de tijd die ik heb om te bloggen/sporten en natuurlijk ook qulity time met manlief. Dus die eigen tijd is ook wel echt heel fijn😊


Toch iets later

Nu hebben we dus besloten om de bedtijd van Macy aan te passen. Ze word in november 7 jaar en we merken dat ze zelfs na haar sport avonden niet om 19.00 moe genoeg is om te gaan slapen. We hebben dus sinds zondag ingevoerd dat ze om 19.30 naar bed mag. Dat half uurtje later vind ze zelf helemaal fantastisch! Ze voelt zich ontzettend groot en heeft nog een half uurtje quality time met ons. Zo keken we zondagavond nog even televisie en had ze maandagavond een bordspelletje klaargezet. Nog even een half uurtje genieten, dat is voor een kind natuurlijk onwijs lang en een magische tijd.

Nieuwe avondroutine?

De avondroutine is tot nu toe nog niet anders. Het enige verschil is dat Macy nu met ons mee naar beneden loopt en we haar dan een half uur later naar haar bed brengen. Ze heeft dus ook haar pyjama al aan en haar tanden zijn al gepoetst. Dit scheelt toch weer tijd zodat ze na een half uurtje ook echt klaar is om naar bed te gaan en niet nog kan gaan rekken tijdens het douchen en omkleden.

Jaloers?

Tot nu toe heeft Bentley het nog niet door. Hij gaat altijd al iets eerder dan Macy want we lopen altijd eerst naar zijn bed toe en zeggen daarna Macy welterusten.
Nu zeggen we Bentley welterusten en lopen daarna met z’n drieën zachtjes naar beneden. Gelukkig zegt Macy er ook nog niets over want Bentley heeft zijn slaap enorm nodig. Natuurlijk komt er vast een moment waarop hij erachter komt dat Macy later naar bed mag en dit niet eerlijk vind. Maar dan zien we dan wel weer hoe we dat oplossen. Het is natuurlijk ook niet leuk om niet alles te mogen wat je oudere zus wel mag. Ik ben zelf de jongste en kan dit me nog al te goed herinneren!

Wat is bij jullie de bedtijd voor de kinderen? Gaan ze allemaal tegelijk of zit er ook verschil in?