15 leukste spelletjes voor onderweg

Wij zijn regelmatig onderweg met de auto en steeds vaker zijn de kinderen onderweg bezig met spelletjes om de verveling tegen te gaan.. Dit jaar zullen wij, denk ik, geen vakantie ondernemen vanwege ons nieuwe huis. Ik zeg denk ik, want ik sluit het nooit helemaal uit. Maar ik bedacht me dat ik dit wel graag met jullie wil delen, aangezien er genoeg mensen wel op vakantie gaan met de auto en deze informatie goed kunnen gebruiken! Ook hoef je hiervoor niet perse op vakantie, je kan de spelletjes namelijk overal wel spelen. Bij deze mijn blog over de 15 leukste spelletjes voor onderweg.

Niet schrijven

Omdat onze kinderen bekend zijn met wagenziekte, probeer ik veel spelletjes te bedenken waarbij je niet met een bord hoeft te spelen of dingen op te schrijven. Zo kunnen we toch gezelligheid hebben, maar hebben we geen verhoogd risico op spugende kindjes, een echte win/win vind ikzelf.

 1. Alfabet spelletjes
  Het allereerste spel is hier altijd, het alfabet spel. Simpel, we gaan het alfabet af en iedereen in de auto is na elkaar aan de beurt. De eerste begint met de A, dan de B, je snapt het. Je mag elk woord kiezen, zolang de beginletter maar klopt. Altijd heel spannend wie de X krijgt of de Q, want dat blijven toch lastige letters!

 2. Alfabet spelletjes met thema
  Als variatie op het alfabet spel, spelen we deze met thema’s. Een grote liefhebber is dieren. Zo beginnen we met Aap, Beer en zo gaan we door. Wanneer iemand het niet weet is de volgende aan de beurt. Wanneer we echt een lange reis maken, moeten we allemaal een dier met de A zeggen voor we naar de B mogen. Best lastig soms, want ja, we spelen het nu met 4 en van sommige letters kan ik er geen 4 verzinnen. Super slim, ze zetten papa en mama natuurlijk als laatste zodat ze zelf de makkelijke kunnen kiezen!
 3. Het merken spel
  Ik heb er eerlijk gezegd niet heel veel mee, automerken. Zij echter, kunnen dit spel blijven spelen. Geen idee hoe ze het verzonnen maar je moet eerst een getal noemen en dan noemt de ander het merk. Zeg ik bijvoorbeeld 4 en jij Volvo, dan moet ik 4 volvo’s zoeken. Heel leuk op de snelweg, want dan gaat het vrij snel. Maar als we de plattelandsweggetjes nemen is het toch wel een flinke uitdaging kan ik je vertellen! Wil je het nog lastiger maken, gooi er dan een kleur in.
 4. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
  De gouwe ouwe kan natuurlijk niet ontbreken. Ik weet alleen nooit zeker of ze hierbij niet vals spelen, maar zodra ze boos zijn op hun broer of zus kunnen ze het nooit raden. Heeeeel bijzonder.
 5. Woorden maken
  Ik zeg het woord: auto, de laatste letter is een O. Hier moet ik mijn eerste woord weer mee maken. Zo gaan we continu door. Toch nog een beetje eductief bezig in de auto, want soms klinkt een woord alsof het een O heeft, maar cadeau is toch echt met een U op het eind. 😊 Ook hier kun je het altijd moeilijker maken door een thema te kiezen.

  15 leukste spelletjes voor onderweg

 6. Geen ja en nee
  Ook dit is een klassieker. Je mag geen ja of nee zeggen. Eerlijk is eerlijk, ze worden er ontzettend creatief van! In het begin was dit echt om te huilen, ze kwamen er zelf mee maar het lukte ze maar niet. Ik daarentegen was er best goed in, dat mag natuurlijk niet als mama, oeps! Maar gelukkig werden ze er al snel beter in en kunnen we elkaar een beetje aan. Super leuk in de auto.
 7. Zing het maar
  Muziek in de auto is altijd een hit! Maar wat als de muziek ineens stopt? Hier zet ik de muziek regelmatig snel uit, dan moeten ze de songtekst zelf invullen. Heeeeel soms weten ze het niet en zingen ze gewoon compleet een hele andere tekst, vol overtuiging! Echt hilarisch. Nog leuker natuurlijk al je het niet van te voren benoemt, dan letten ze er niet op en worden ze heel competitief. Wanneer je dan na 5 minuten weer eens de muziek uitzet, zul je zien dat ze heel goed hebben opgelet. Zo leuk om te doen.
 8. Verhaaltje maken
  Je begint met een zin en de volgende moet er een nieuwe zin aanplakken. Samen maak je een verhaal, dat is elke keer weer anders.
  Zo begin ik met: We rijden in een auto
  Macy zegt daarna; de auto rijd naar de zee
  Bentley zegt vervolgens; mijn knuffel heb ik meegenomen
  Joachim; ik heb een zak chips mee.
  Zo maken we steeds het kringetje rond en vertellen we ons eigen verhaaltje. Elke keer gaat het ergens anders over, spannend of juist met veel humor.15 leukste spelletjes voor onderweg
 9. Roep maar
  Als ik het woord zomer noem, waar denk je dan aan? Iedereen mag 5 dingen noemen waar ze aan denken bij het horen van dat woord. Kun jij de 5 niet volmaken? Dan krijg je een punt. Met 5 punten ben je af en ga je door tot er 1 iemand overblijft. Daarna is de volgende aan de beurt. Wie is de slimste in de auto? Hou het natuurlijk wel gezellig samen, je moet immers nog een hele weg samen!
 10. Cijfers spotten
  Ik zoek het cijfer 6! Wie ziet het cijfers als eerste? In een kenteken, op een billboard of gebouw, alles telt.
 11. Kleur of geur benoemen
  Zie je een blauwe auto? Roep dan een voorwerp, ding of dier met die kleur! Grijs, een grijze olifant. Weet je niets? Vertel dan aan welke geur je moet denken als je die kleur ziet. Blauw, de oceaan of oranje een sinaasappel.
 12. Woorden maken
  Zie jij dat kenteken? Wat is de eerste letter die je op de kentekenplaat kunt lezen? Is het een A, maak dan een woord met de letter A. Heb je een woord gevolgen, dan schuift de beurt door.

 13. Kiezen maar
  Deze is ook een veelgehoord spel voor in de auto, keuzes maken. Het laat de kinderen nadenken over allerlei verschillende onderwerpen.
  Wil je elke dag pannenkoeken als ontbijt of nooit meer frietjes eten?
  Wil je liever een milkshake met sokkensmaak of een snoepje die eruit ziet als een geplette banaan?
  Nooit meer zwemmen of nooit meer knutselen?
 14. Superhelden verzinnen
  Kies een superkracht en verzin samen hele unieke namen. Je zult zien dat ze eerst beginnen met wat ze weten, maar als snel komt die creativiteit er hier altijd direct doorheen n hebben ze de meest bijzondere namen en superkrachten. Ik vind het echt heerlijk om te luisteren naar wat zij allemaal bedenken samen.
 15. Gebarenspel
  Wanneer ik met mijn armen een bepaalde beweging maak, weet iedereen dat ik aan het zwemmen ben. Maar je kunt nog veel meer dingen uitbeelden natuurlijk. Beeld iets uit en laat de rest raden. Je kunt dit algemeen houden, maar ook met een thema. Bijv. beroepen! Pas het spelletje wel aan aan de leeftijd van de kinderen die meespelen natuurlijk.

En ben je de spelletjes zat? Doe dan een spelletje zwijgen, wie is het langste stil? Ik zeg niet dat je zo 10uur doorkomt, maar wellicht werkt het voor eventjes. Zeker als je de winnaar iets lekkers beloofd! Welke spelletjes worden er bij jullie in de auto gespeeld door de kinderen? Kende jij deze 15 leukste spelletjes voor onderweg allemaal al? Vertel het me in de reacties en klets gezellig mee.
Vergeet niet dit mee te nemen trouwens!