verhuizen met kinderen, in deze blog lees je mijn tips en tricks

Misschien ben ik wel verwend vroeger, maar ik ben als kind dus nog nooit verhuist. De eerste keer dat ik mijn spullen echt in moest pakken was toen ik ging samenwonen met mijn toen nog vriend. Inmiddels zijn wij samen 2x verhuist. Eerst hadden wij namelijk een huurhuis en later kochten wij ons 1e huisje. Hoewel ik het verhuizen met de kindjes ontzettend, mega, bizar spannend vind.. Ben ik het ze wel verplicht om ze zo goed mogelijk hierin mee te nemen. Ik neem je dan ook mee hoe ik het verhuizen met kinderen voor mij zie en hoe de voorbereidingen hierin gaan verlopen.

Kinderen zijn flexibel

Dit hoor ik overal om mij heen. Ze zijn flexibel en passen zich makkelijk aan. Natuurlijk weet ik vanuit mijn ervaring in de zorg, dat dit niet voor alle kinderen geld. Maar ik ken mijn eigen kinderen en kan hier wel een voorzichtige schatting in maken. Ik denk dan ook dat mijn kinderen zeker flexibel zijn, als ik ze maar meeneem in het proces en er eerlijk over ben.

ons gezin, ons nieuwe avontuur

Vertel het niet te vroeg

Dit puntje geld net zo als voor de feestdagen. Vertel jij in de zomer al dat het bijna Kerst is? Nee toch? Een maand van te voren is ver genoeg voor jonge kinderen. Tijdsbesef is namelijk lastig, wel kun je het eventueel aan een seizoen koppelen of een verjaardag van iemand rond die periode.

Op avontuur in de nieuwe buurt

Elk kind gaat toch graag op avontuur? Zo ben ik van plan om de kinderen mee te nemen op pad op de nieuwe locatie. Als wij met de kinderen verhuist zijn gaan we daar natuurlijk ook lekker fietsen en spelen. Dus waarom gaan we niet van te voren kijken waar de allermooiste en leukste plekjes te vinden zijn? Zo krijg je er alvast een mooi beeld bij.

af en toe kijken op de bouwplaats

Blijf positief

Ook al vind ik het spannend, dit zal ik naar de kinderen niet al teveel laten zien. Natuurlijk zeg ik dat ik het ook een beetje spannend vind, maar vooral ook leuk. Een nieuwe buurt en ons nieuwe huis vol nieuwe avonturen. Dat betekend dat we nieuwe vriendjes mogen maken! Zeker in een nieuwbouwproject is het wel fijn dat iedereen er nieuw is en je dus samen op zoek kan gaan. Je bent niet echt de nieuweling, want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Voor mijzelf een geruststelling maar ook voor de kinderen.

Verhuis samen

Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat inpakken met kinderen snel gaat, maar handig is het wel.
Als jij alles inpakt en ze zien alleen maar dozen staan? Zelf zou ik dit ook niet prettig vinden. Je wilt toch weten waar je spulletjes heen gegaan zijn. Kunnen ze schrijven? Laat ze dan hun naam op de doos schrijven en doe er samen wat spulletjes in. Kunnen ze nog niet schrijven, vertel het ze dan. Natuurlijk geld dit voor de allerkleinsten niet. Het zal voor Harvey (1 jr) weinig meerwaarde hebben als ik hem laat zien waar al zijn knuffeltjes heengaan, terwijl dit voor Macy (6jr)  juist wel echt heel belangrijk is.
Betrek ze erbij, pak samen spullen in. Laat ze belangrijke spullen zoals een slaapknuffel  in een eigen tas doen, die ze bij zich kunnen dragen.

Nieuwe spulletjes

Wat de kinderen nu vooral prachtig vinden is dat ze in het nieuwe huis een nieuwe en grotere kamer hebben. Die moet natuurlijk nog compleet ingericht worden. Een nieuw kleurtje op de muren, nieuwe vloer, alles mag nog uitgekozen worden en hier nemen we ze dan ook zeker in mee. Natuurlijk worden het geen roze glitterstenen op de vloer zoals Macy voorstelde, maar op de muren kan dit zeker wel terugkomen. Zo geef ik haar geregeld een stapeltje tijdschriften en laat haar uitknippen wat ze mooi vind. Dan knipt ze leuke meubeltjes en kleuren uit. Plaatjes van spullen die ze graag in haar kamer zou willen, zoals een telescoop. Echt alles komt voorbij! Zo leuk om te zien hoe ze er dan mee bezig is.

Meer informatie opzoeken

Onze kinderen zijn niet de eerste en ook niet de laatste kinderen die zullen gaan verhuizen.
Dat betekend dat je over verhuizen met kinderen ook boekjes kunt vinden:
Bobbi gaat verhuizenKas gaat verhuizenWij gaan verhuizen.
Deze boekjes kun je samen lezen en het er daarna even over hebben. Dit geeft weer een andere kijk op een verhuizing, namelijk de visie van een kind. Je leert zo vanzelf hoe jouw kind naar de situatie kijkt en waar eventuele knelpunten liggen. Zo kwamen wij erachter dat Macy heel bang is dat ze de kindjes uit de straat nooit meer zal zien. De oplossing? Een housewarming!

Uitpakken

Een huis vol met dozen is geen thuis, toch? Zorg ervoor dat het huis niet te lang blijft volstaan met die dozen. Pak vlot uit en maak in ieder geval 1 ruimte gezellig en sfeervol.
Maak bijv. eerst de kinderslaapkamers op orde en dan die van jezelf. Je kunt dan altijd nog bij je kindje logeren op hun kamer, hoe leuk is dat?! Maar zo hebben de kindjes in ieder geval hun eigen plekje al om zich ook terug te trekken.

Niet weggooien!

Ben je klaar met uitpakken? Gooi de dozen dan niet weg maar speel ermee. Maak er kunstwerken van door te ze verven of te kleuren. Plak er stickers op en maak er iets moois van!
Ben je heel creatief? Maak er dan een grote tunnel van door het huis, spannend hoor! Of een eigen hutje waar je in de middag een picknick in houdt. Ik zie het al helemaal voor me!

Maar helaas, wij moeten nog even wachten voor we kunnen gaan uitpakken. Eerst verkassen wij nog naar onze tussen oplossing, dus de dozen die wij inpakken gaan de opslag in voor de tussenperiode. Maar het inpakken, dat moet dus nog wel gebeuren! Al moet ik zeggen dat we al heel goed op weg zijn. Nog zo’n voordeel van verhuizen, je komt letterlijk alles tegen dus je hebt ontzettend veel kansen om van alles weg te gooien. Zoals de spullen die nog in dozen staan van je vorige verhuizing. OEPS!

Ben jij al wel eens verhuist met je kinderen? Wat is jouw ultieme tip voor het verhuizen met kinderen? Deel hem hier in de reacties!

Wil je graag meer tips lezen over het praten met je kinderen? Dit kun je ook vinden op mijn blog.