Alles wat je wilt weten over zonnepanelen
Omdat wij graag meer duurzaamheid zochten in ons huis viel ons oog al snel op de keuze voor zonnepanelen. Maar ze zijn er in zoveel verschillende soorten en maten, hoe kom je hier wijs uit? Ik vertel je er meer over door je mee te nemen in onze zoektocht. We hebben ons namelijk weken, als het niet maanden waren, ingelezen over dit onderwerp. Hopelijk kan ik zo anderen deze eindeloze zoektocht bewaren door onze informatie in één blog te bundelen.

In deze blog vertel ik je dus alles wat je wilt weten over zonnepanelen, en meer!

 

Dure woorden

Oke, ik ben dus zo iemand die als ze woorden leest die ze niet begrijpt, gaat googlen tot ik ze wel begrijp. Ik wil weten waar het om gaat. Maar als ik in een artikel 20 van die woorden lees die ik niet begrijp en ik maar blijf googlen, ben ik blij als de man zegt dat hij het allemaal wel begrijpt en het dus voor ons uitzoekt. Heb ik helemaal niets tegen, allemaal prima. Uiteindelijk legt hij het mij uit en begrijp ik het meer dan genoeg om deze blog voor jullie op te stellen. Ik probeer het dus duidelijk voor je te verwoorden en uit te leggen. Geef je me een kans?
Lees dan snel verder. Kleine spoiler, deze blog heb ik samen met mijn man geschreven. Dus mochten de teksten anders klinken dan normaal, dan is dat zijn schuld, haha.

Alles wat je wilt weten over zonnepanelen
Hoe werkt het?

Een zonnepaneel vangt zon op en zet dit om in elektriciteit. De panelen zijn (meestal) gemaakt van 2 lagen silicium, deze geleid de stroom alleen als er licht opvalt. Wanneer de zon schijnt gaat de stroom tussen deze 2 lagen lopen en beland uiteindelijk in huis waar je het direct kunt gebruiken. Gebruik je het niet direct, dan gaat de stroom terug naar het net. Er bestaan speciale batterijen om deze stroom op te slaan, maar deze zijn echter nog niet rendabel op dit moment.
Wel zou dit technisch gezien met een electrische auto kunnen, hierover snel meer.

Soorten zonnepanelen

Allereerst zijn de 2 meest voorkomende soorten zonnepanelen de poly en de mono.
Poly staat voor polykristallijne, dit zijn de blauw/paarse exemplaren. Hier lopen de kristallen in het silicium (die van de zonnepanelen) door elkaar heen. Elk paneel kan hierdoor anders uitvallen. Deze panelen zijn ook wat goedkoper in aanschaf.
Mono staat voor monokristallijne, de kristallen liggen hier op een nette lijn en het paneel is meestal zwart van kleur en meer egaal dan de poly. Ze zijn wat duurder maar veelal wel aantrekkelijker in aanschaf, aangezien ze minder opvallen.
Het één is niet beter dan de ander want het rendement ontloopt elkaar bijna niet meer tegenwoordig. Je kiest dus eigenlijk gewoon wat je mooier vind qua uiterlijk of wat je portemonnee mooier vind 😊

Schakelen of niet

Je kunt ervoor kiezen om je zonnepanelen geschakeld weg te laten zetten of juist niet. Natuurlijk heeft alles zijn voor of nadeel. Zo leveren geschakelde panelen veel op, maar zodra er iets met 1 aan de hand is beïnvloed dat alle panelen. Stel je voor dat 1 van je panelen in de schaduw ligt dan beïnvloed dit meteen alle panelen (het maakt hierbij niet uit of het eerste paneel in de schakeling in de schaduw ligt, of de laatste) alle panelen brengen zoveel op als de zwakste schakel. Daarnaast is het ook nog eens lastig om daadwerkelijk bepalen welk paneel nu “slechter” presteert, wat het oplossen van het probleem dus ook wat tijdrovender maakt. Gaat echter 1 van je panelen kapot dan stopt de hele schakeling ermee en wekt het systeem dus niets meer op.

Je kan je panelen ook parallel leggen. Het grootste voordeel hiervan is dat de panelen elkaar niet beïnvloeden, elke paneel werkt een soort van zelfstandig. Het nadeel hiervan is echter weer dat deze opstelling minder oplevert dan de serie. Welke van de 2 het beste voor jou is? Dat is afhankelijk van meerdere factoren en het beste te bepalen door een expert op locatie of aan de hand van luchtfoto’s. Een algemene stelregel is echter; heb je geen schaduw of belemmeringen dan is een serie de goedkoopste en vaak beste oplossing. Heb je last van schaduwvorming of wil je graag per paneel zien wat het paneel oplevert, kies dan voor een parallel opstelling.

Wij hebben voor overigens voor de parallelopstelling gekozen ondanks dat wij geen schaduw verwachten te hebben. Manlief wilt graag het meest onderhoudsvriendelijke opstelling en is verslaafd aan gadgets. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat hij alle panelen afzonderlijk van elkaar wil volgen en daar vervolgens hele excelsheets van wilt gaan bijhouden….iets met dat komt voort uit zijn werk.

Alles wat je wilt weten over zonnepanelen

Energiebehoefte

Zoals ik al zei kun je je dak volplaatsen, maar is dit wel nodig? Een tip, kijk naar de energierekeningen van de afgelopen jaren en bepaal hoeveel kWh je hiervan wilt afdekken met het gebruik van zonnepanelen. Dit bepaald hoeveel panelen je nodig hebt. Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds goedkoper geworden en de terugverdientijd wordt ook steeds korter. Het advies is om minimaal 50% van he behoefte af te dekken, en als er de financiële middelen zijn dan 100%. Hou je eventueel ook rekening met toekomstige energie verhogende zaken zoals bijvoorbeeld een elektrische auto?

Mocht je net als ons een nieuwbouwwoning gaan betrekken, dan weet je uiteraard nog niet wat je verbruik zal zijn. Wel zijn er erg handige rekentools om hier toch een grove inschatting van te maken. Zo zal ik eerlijk zeggen dat wij alles goed in kaart hebben m.u.v. de warmtepomp. Manlief moet het verbruik van deze nog uitrekenen om de totale kWh te bereken, maar hij heeft inmiddels wel een grove inschatting gemaakt en daarop vooruitlopend alvast het aantal panelen besteld. Hopelijk heeft hij hierbij wel rekening gehouden met de elektrische auto 😊

Waar plaats je ze?

Je kunt natuurlijk je hele dak volgooien ermee, maar heeft dit echt nut? Zonnepanelen werken immers als er zon op komt. Dus als jij een zonnepandeel plaatst op een stuk waar letterlijk de zon niet schijnt, tsja dan schiet dit niet echt op. Waar hou je rekening mee met het plaatsen? Dat kan natuurlijk niet ontbreken in een artikel genaamd over alles wat je wilt weten over zonnepanelen.

– De hellingshoek: De meest optimale hellingshoek is 35 graden, maar een hoek van 50 of 20 graden is ook zeker nog rendabel. Alleen is er wel sprake van rendementsverlies. Ligt het paneel namelijk plat op het dak, dan is het lastiger voor de regen om de viezigheid weg te spoelen. Deze blijft dus liggen en zorgt ervoor dat de zon niet overal meer kan komen. Zo ontstaat er minder opbrengst, dit heet rendementsverlies.

– Richting: je zoekt immers de zon op. Ze zeggen eigenlijk altijd op het zuiden, maar ook (zuid-) oost of (zuid-)west heeft veel voordelen. De zon komt op in het oosten, op zijn hoogste en felste punt staat hij op het zuiden en gaat vervolgens onder in het westen. Door de panelen te verspreiden over de oosterlijke en westerlijke kant belast je het net wat minder. Er vind namelijk geen piek plaats in de middag, maar je verspreid de belasting over de dag. Ook zijn veel mensen in de middag niet thuis waardoor de winst niet direct in te zetten valt.

– Schaduw: Wanneer de zonnepanelen in de schaduw liggen, door bijv. die mooie appelboom van de buurman, leveren ze natuurlijk niets op.

Alles wat je wilt weten over zonnepanelen

Rendementsverlies

Ik had het er al over bij het bepalen van de hellingshoek. Rendementsverlies kan op verschillende manieren optreden, dit gebeurd namelijk al bij vogelpoep op het paneel. Ook scheelt het als je in een agrarische omgeving woont, de panelen raken dan sneller vervuilt. Hoge palen of gebouwen  geven natuurlijk ook schaduw af. Hier word altijd rekening mee gehouden.

Power optimizers

Wanneer er veel schaduw valt op de plek waar de zonnepaneel geplaatst is, kun je gebruik maken van een power optimizer. Het bekenste merk hierin is SolarEdge. Een power optimizer is een kastje die onder een enkele paneel geplaatst kan worden en het vermogen maximaal vergroot. Deze zorgt ervoor dat de panelen afzonderlijk van elkaar werken en een defect paneel geen slechte invloed heeft op de rest. Ook heeft het een groot veiligheidsvoordeel. Doordat elk paneel afzonderlijk word geregeld is er minder kans op een ongeluk, zoals kortsluiting of blikseminslag.

Omvormers

Zonnepanelen wekken stroom op in gelijkstroom, maar de apparaten in huis werken met wisselstroom. Hoe ga je dit omzetten? Om dit te doen gebruik je dus een omvormer, het belangrijkste onderdeel van je zonnepanelen installatie. Omvormers zorgen altijd voor wat verlies van de gewonnen elektriciteit, de eerste selectie bij het maken van je keuze omvormer kan je dus al hierop baseren. De omvormer is als een hart van het systeem, alle stroom gaat hierdoorheen en derhalve zitten er een partij veiligheidsfuncties in. Één van deze veiligheidspunten is de MPP, ook wel maximum-power-point-tracker. Deze MPP zorgt ervoor dat de opbrengst altijd optimaal is door de stroom en spanning continu aan te passen indien nodig. Hij is dus continu aan het werk en dan kan je ook nog eens meerdere MPP’s trackers hebben/gebruiken op een in serie geschakeld systeem.

Kies je echter voor optimizers dan krijgt elke optimizer een eigen MPP en dus zal de desbetreffende MPP ook alleen werken voor dat paneel.. gevolg hiervan is dat elk paneel de optimale opbrengst heeft en in geval van bijvoorbeeld schaduwval presteert dit dus beter.

Micro omvormers

Daarnaast heb je ook nog micro omvormers. Micro omvormers doen nagenoeg hetzelfde als optimizers met 1 belangrijk verschil, Micro omvormers zorgen er ook voor dat de stroom direct omgezet wordt naar wisselstroom. Een micro omvormer wordt dus net als een optimizer aan de achterkant van een paneel geplaatst en door de directe omvorming is er geen sprake meer van een omvormer in huis. Dit systeem wordt door vele beschouwd als het meest veilige systeem omdat er ook een lagere voltage door de kabels op het dak loopt. Dit systeem wordt ook wel het Enphase systeem genoemd. Jullie raden dus al welke omvormer mijn man heeft gekozen…de micro omvormer en ook dit doet hij -volgens hemzelf- als een gevolg van zijn werk 😊.

In een volgende blog over zonnepanelen zal ik nog kort ingaan over de subsidieregeling welke nu geld voor de aanschaf van zonnepanelen alsmede op het salderen en wat dat inhoudt. Besparen willen we natuurlijk allemaal wel.

Tip!

Naast het natuurlijk je goed inlezen over de zonnepanelen loont het ook echt om alle leveranciers naast elkaar te zetten en de prijzen te vergelijken. Vraag een aantal offertes aan en neem geen genoegen met de eerste de beste. Kijk echt goed om je heen want het kan je echt geld opleveren! Het is namelijk best een flink bedrag wat je uitgeeft. Natuurlijk moet de kwaliteit goed zijn, maar de prijs kan zeker ook echt wel verschillen. Dus laat je niet gek maken!

Dit was alles wat je wilt weten over zonnepanelen. Heb jij al zonnepanelen in huis of hierover nagedacht? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.

Ons systeem is trouwens geworden .. een *tromgeroffel* Enphase systeem met all black panelen.

Zoek je nog meer informatie of wil je een prijsberekening uitvoeren, dan kun je dit doen via zonnepanelen-info.nl