Nu de scholen weer begonnen zijn hoor je overal om je heen weer dat iedereen weer in ritme moet komen. Natuurlijk geld dit voor het op tijd naar bed gaan en opstaan, de gehele ochtend routine maar ook zeker weer de voeding. Tenminste, dat merk ik hier wel enorm. Tijdens de vakantie was ik toch wel wat makkelijker, voor mezelf maar ook voor de kinderen. Ik merk dat er toch weer extra behoefte is aan het gezonde, dus dat gaan we dan zeker weer wat meer op de voorgrond zetten. Niet dat wij hier elke dag chips, chocolade en snoepjes aten.. Nou ja de kinderen in ieder geval niet, maar je snapt wat ik bedoel. Back to basics dus. In deze blog neem ik je mee in onze gezonde start: snackbordjes voor de lekkere trek.

Snackbord

Geen idee hoe we die term ooit in het leven hebben geroepen, ik denk omdat de kinderen graag snackjes wilden en ik een bordje vol maakte, voila snackbord is geboren.
Het is simpelweg dus gewoon een bordje met allerlei lekkers erop. Klinkt wel leuk toch?

Gezond

Natuurlijk draait het nu vooral om gezonde snackjes, maar je kunt dit ook zeker aanvullen met iets ongezonds af en toe. Wanneer je het bordje vult met groente en fruit zorg je er ook weer voor dat ze op deze manier alvast een gedeelte van de aanbevolen hoeveelheid groentes binnen hebt. Dus ben je een slechte avondeter, dan is dit zeker een aanrader.

Variatie

Variatie is key. Dus kies een aantal verschillende kleuren of vormen, dat spreek vaak wat meer aan dan 1 bakje vol appel. Met een bakje enkel appel is natuurlijk ook niets mis, maar je snapt mijn punt vast wel. Maar als je de keuze hebt uit 1 ding of meerdere, zullen de kinderen vaak voor meerdere dingen door elkaar kiezen. Nog een tip, stop er soms even wat tussen wat ze niet zo snel zullen eten. Misschien dat het in deze setting plots wel naar binnen verdwijnt. Hier is dat bijv. meloen voor Bentley. Als ik dat tussen banaan, appel en bosbessen zet heb ik wel eens de kans dat hij het gewoon mee eet, terwijl een bakje met alleen meloen zal hij direct afwijzen. Dat heeft hij dus echt niet van mij, want ik ben er dol op!

Naast fruit en groenten kun je ook kiezen voor verschillende nootjes of een gekookt eitje, soepstengels of zelfs stukjes avocado. In principe kun je van alles combineren met elkaar.

Tekeningen

Oh echt, er zijn mensen die hele tekeningen van fruit maakten. GUILTY! Zo was ik dus vroeger ook, ik vond het geweldig. Nu heb ik er wat minder tijd voor, maar toch probeer ik zo nu en dan er eens een echt feestje van te maken. Ja het is wat meer werk, maar oh je krijgt er zoveel voor terug. Of ik ben misschien snel tevreden, dat kan ook. Maar ik zie die glimmende oogjes en lekkere glimlachjes, daar doe ik het voor!

Delen

Zo’n lekker bordje kun je natuurlijk gezellig delen samen. Wanneer je deelt kun je er ook net wat meer opleggen wat het dus nog leuker maakt. In dit geval dus echt “sharing is caring” zegmaar. Hier maak ik dan ook niet voor elke kind apart een snackje. Ik zet gewoon een bordje of bakje op tafel en er word gedeeld. Natuurlijk pakt de één wel eens iets teveel in de ogen van de ander, maar ach ook dat overleven ze wel weer hoor.

Eten ze bij jou thuis makkelijk groentes en fruit? Gebruik jij wel eens snackbordjes voor de lekkere trek?
Ik ben benieuwd naar jullie favoriete combinaties. Meer inspiratie nodig voor lekkere kinder hapjes? Of wil je meer lezen over leuke kinderactiviteiten. Lees dan gerust verder op mijn blog.