wasbare luiers
Ik moet eerlijk bekennen dat ik me nooit eerder heb verdiept in wasbare luiers. Het concept leek me altijd onhygiënisch, maar hoe meer ik er over lees en nadenk, hoe meer ik het eigenlijk wel een kans had willen geven. Harvey zit al een klein beetje tegen zindelijkheid aan, dus ik vroeg mij af of ik de investering er nog uit zou halen. Wel vind ik het passen in het rijtje milieubewustere keuzes maken, dus besloot ik op onderzoek uit te gaan. In dit artikel zal ik dan ook mijn bevindingen delen.

Wasbare/ herbruikbare luiers

Het eerste wat mij opviel tijdens het zoeken was dat het beeld van hygiëne eigenlijk één van de grootste struikelblokken is voor veel mensen. Lappen die gevouwen moeten worden en uitgespoeld, dat ouderwetse idee blijft dus blijkbaar niet alleen bij mij hangen. Maar gelukkig is er tegenwoordig een compleet ander beeld weggezet. De wasbare, ook wel herbruikbare luiers, zijn voorgevormd en hebben fantastische leuke kleurtjes en motiefjes. De keuze is nu dan ook echt reuze, niks geen witte lap maar kleurrijke vrolijke broekjes. Qua sluiting ziet het er ook goed uit, klittenband of drukknopen, dus niks geen gekke fratsen.

Poepluiers

Laten we maar gelijk het grootste probleem tackelen, de poepluiers, hoe doe je dat. Het idee dat je zo’n luier vol moet gaan uitwassen, ja daar pas ik dus echt voor. Maar dit hoeft dus ook niet. Er bestaan simpele inlegvellen die je in de luier plaatst en er ook makkelijk weer uit kan halen en kan weggooien. Weggooien als in gewoon de kliko in. Het wasbare deel van de luier gaat in een waszak/wasnet, welke je zo in de wasmachine kan gooien. Ook de wasbare billendoekjes kunnen, zoals de naam al zegt, de waszak in.

Tweedelige luier

De tweedelige luier word als zeer betrouwbaar gezien. Het bestaat (zoals de naam al zegt) uit 2 delen; een basisbroekje en een overbroekje. In principe vangt het basisbroekje het meeste op en is het overbroekje de extra zekerheid, deze is waterafstotend. Deze word dan ook vaak voor de nacht ook ingezet. Het nadeel wat ik hieraan vind is dat je met 2 broekjes best een dikke luier hebt en ik me kan voorstellen dat je ook een grotere broek nodig hebt eroverheen. Ik lees dan ook dat ouders vaak een broek in een maat groter pakken, hier moet je dus wel rekening mee houden.

All in One

Met dit systeem heb je 1 broekjes nodig welke absorbeerd en daarnaast ook de waterafstotende laag heeft. Hiervan zie je dat dit vaak gebruikt word in de kinderopvang of mensen die minder tijd hebben. Het is namelijk een stuk sneller aantrekken, 1 broekje kost minder tijd dan 2 natuurlijk. Echter heeft 1 broekje als nadeel dat ze over het algemeen iets minder absorberen. Ze kunnen dus sneller lekken en zijn met name bedoeld voor overdag.

Voorraadje nodig

Natuurlijk heb je wel een voorraadje wasbare luiers nodig. Dit is natuurlijk wel een flinke uitgave in 1x i.p.v. een pak luiers per keer.
De stelregel is dat je er zo’n 24 nodig hebt. Zo heb je voldoende voorraad, aangezien de luiers ook in de was moeten en daarna nog volledig moeten drogen voor je ze weer kunt gebruiken. Je kunt ze al wassen op 40 graden, dus je kunt ze eventueel ook met andere kinderwas in de machine doen. Natuurlijk kunnen de meeste vaak wel in de droger, echter is dit wel weer slechter voor het milieu. De reden dat mensen voor wasbare luiers kiezen is dan ook vaak het duurzame en milieuvriendelijker. Zo worden ze zelfs via verkoopsites tweedehands aangeboden aangezien ze vaak nog makkelijk een ronde meekunnen na een gehele luierperiode.

Eerder zindelijk

Doordat de kindjes het natte aan hun billen beter voelen met wasbare luiers word er wel eens gezegd dat je kindje sneller zindelijk is. Hier lees ik verschillende verhalen over, dus dit is dan ook geen vast gegeven, maar kan wel een bijkomend voordeel zijn.

Materialen

Wasbare luiers heb je natuurlijk ook weer in verschillende materialen. Zo is er bijv. bamboe, katoen, fleece en zelfs microvezel. Waar bamboe erg zacht is en veel op kan nemen, heeft het ook weer langer nodig om te drogen na het wassen. Katoen daarintegen droogt erg snel, maar absorbeerd een stukje minde. Fleece droogt snel en houdt de billetjes droog, doordat het de vocht uit de huid trekt kan het huidirritatie opleveren, dus niet voor elk kindje even gebriksvriendelijk. Microvezel heeft van beide het beste, het absorbeerd goed en droogt snel. Het nadeel van microvezel is wel dat het synthetisch is en dus geen natuurlijk product. Voor alles geld, maak hierin de keuze wat jij zelf het belangrijkste vind.

Conclusie

Wasbare luiers zijn op de lagere termijn kostenbesparend, beter voor het milieu en eerlijk is eerlijk ze zien er een stuk aantrekkelijker uit qua kleuren. Wel word het gezien als meer werk. Gebruik jij al wasbare luiers? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hierin.
Aangezien Harvey al 2 jaar is ben ik bang dat ik de investering er niet meer uit ga krijgen, hij vind de wc namelijk al een beetje interessant en plast hier al regelmatig op. Een gevalletje, had ik maar eerder mijn huiswerk hierin gedaan.
Hopelijk kan ik anderen hiermee wel inspireren tot het maken van een weloverwogen keuze i.p.v. standaard voor de meest bekende weg te gaan.