zo voorkom je voedselverspilling

Voedselverspilling, waarschijnlijk zijn we er allemaal wel schuldig aan. Als ik naar mezelf kijk verdwijnt er de laatste tijd steeds minder in de kliko. Dat is dan ook zeker ons motto geweest dit jaar; minder kilo’s in de kliko. Niet alleen beter voor de portemonnee maar het is ook zeker beter voor het milieu. Des te meer dat we er zeker met z’n allen goed bij stil moeten staan, hoe we ons steentje kunnen bijdragen.
Als ik terugkijk naar mijn tijd bij McDonalds, jup daar had ik een bijbaantje, dan schrik ik gewoon van de kilo’s die daar de kliko in verdwenen. Verschrikkelijk veel! Zoveel was het bij ons thuis natuurlijk niet, maar het kon echt wel een stuk beter.
Na dit artikel weet jij het ook; Zo voorkom je voedselverspilling!

Wat word verstaan onder voedselverspilling

Wanneer eten dat geproduceerd is voor menselijke consumptie hier niet voor word gebruikt, dan vind er voedselverspilling plaats. Ofwel, als we voedsel weggooien. Dit gebeurd met name als eten bedorven raakt omdat het de houdbaarheidsdatum overschrijdt. In 2019 verspilden Nederlandse huishoudens gemiddeld 34,4 kg eten per persoon, per jaar aan vast voedsel. Ik schrok dan ook enorm toen ik dit getal zag, jeetje wat veel! Dan te bedenken dat dit al een daling is van 29% ten opzichte van 2010.

Welke producten worden het meeste verspild?

Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meeste verspild. Ik moet eerlijk toegeven dat dit hier ook het geval was. Dit is natuurlijk ook het meest gevoelig voor bederven, dus dit zal niet als een hele grote verrassing komen.

Redenen om voedselverspilling tegen te gaan

– Natuurlijk is dit een stuk beter voor je portemonnee. Hoe zonde is het dat je eten koopt en het vervolgens in de prullenbak mikt? Vervolgens weer naar de winkel terug moet om iets nieuws te kopen, want tsja je moet toch eten he?
– Doordat je grondstoffen bespaart voor de productie, is dit weer beter voor de economie.

Wat kun jij doen om verspilling tegen te gaan?

Wanneer je boodschappen doet heb je soms de neiging om wat meer te kopen want tsja, beter net iets teveel dan dat je nog een keer terug moet. Toch is het belangrijk om goed te kijken naar wat je nu eigenlijk nodig hebt. Het is namelijk zonde als jij steeds weer groente weg moet gooien omdat dit toch niet opgaat bijv. Nog een tip is het kijken naar je voorraad. Een eindeloze voorraadkast kan natuurlijk onwijs handig zijn, maar let dan wel goed op de houdbaarheidsdatum en hou het bij op de FIFO manier. First in First Out. Dit houdt in dat wat je er als laatste ingezet het, achteraan komt. Zo komen de oudste producten altijd vooraan te staan en is de kans op verspilling een stuk kleiner.

THT of TGT

Wat betreft de houdbaarheid van voedsel gaan er 2 verschillende termen rond.
THT; ten minste houdbaar tot, na deze periode geld het principe kijk, ruik en proef of het nog lekker is. Je hoeft het dus niet perse direct weg te mikken omdat de datum verlopen is.
Daarnaast is er nog TGT; te gebruiken tot, na deze datum is het niet meer veilig om te eten. Dit zie je dan ook vaak op producten die snel bederven zoals vis, versgeperste sapjes en vlees. Wanneer deze producten bederven is dit niet altijd goed te zien en te ruiken, vandaar het advies om dit wel weg te gooien na de beschreven datum dus hier zuinig van in te slaan om verspilling tegen te gaan.

Wat te doen met producten die tegen de datum aan zitten?

Natuurlijk zullen er altijd momenten zijn dat een product tegen de datum aanzitten en ze niet meer al te lekker zijn. Ook dan zijn er voldoende opties natuurlijk.

Brood: Maak er wentelteefjes van of bak een tosti. Een echte win/win situatie natuurlijk
Fruit: Smoothies zijn simpel te maken en natuurlijk ook erg lekker en gezond.
Groentes: Natuurlijk hangt dit af van de hoeveelheid wat over is maar hier hou ik wel van een groente omelet of een verse soep. Ook in een groente quiche, wrap of roerbak gerecht kunt je een heleboel groente kwijt. Ook is dit natuurlijk prima in bladerdeeg hapjes te verwerken om er iets lekkers van te maken.

Wees creatief en gebruik je restjes.  Heb je teveel gemaakt? Vries ze in, hou een restjesdag of deel ze uit.

Mijn 2 favoriete verspilling tips

– Ik gebruik de app too good to go. In deze app staat aangegeven waar er een maaltijd te redden is. Bedrijven kunnen zich hiervoor aanmelden en je kunt voor een klein prijsje een mystery box ophalen. Je koopt dus van te voren voor een vaste prijs een box waarvan je de inhoud nog niet weet. Want tsja je weet van te voren niet wat er overblijft in bijv. de bakkerij of supermarkt. Steeds meer bedrijven melden zich hierbij aan en het is dus op steeds meer locaties in Nederland beschikbaar. Onwijs fijn!

zo ga je verspilling tegen
– Verspilbakken bij supermarkten. Bij steeds meer supermarkten zie ik een verspilbak staan. Hier worden alle producten in verzameld die aan de datum zijn en er zit dan een sticker op met een actie prijs. Zo liggen er bij de jumbo vaak groente pakketten in voor 1,00 of verse salades voor 0,50. Super handig! Want zo word het niet weggegooid en ik heb er een voordelige maaltijd mee, win/win natuurlijk.

Wat zijn jouw verspillingstips? Deel je ze in de reacties? Des te meer we kunnen doen, des te beter natuurlijk!

Naast verspilling is er nog veel meer wat je kunt doen voor het milieu. Denk hier bijv. aan duurzaamheid.