world kindness day
World Kindness Day, ofwel Wereld Vriendelijkheidsdag word sinds 1998 elk jaar gevierd op 13 november. Niet alleen in Nederland word dit gevierd maar ook in landen als Canada, Australië, Japan, Italië en Singapore. In deze bijzondere periode waarin we nu zitten vanwege de pandemie vind ik dit echt een extra prachtig initiatief om aan mee te doen! Waarom? Deze dag staat namelijk in het teken van goede daden die om ons heen te zien zijn. Kijk dus verder dan je eigen clubje, je eigen postcode en zelfs land. Vergeet kleur, ras en geloof en kijk naar de mensen.

Samen zijn we 1 wereld, vol met prachtige kleuren en prachtige mensen. Laten we hier iets moois van maken. Zeker in deze periode zien we dit heel mooi. Hoe verschillend we op sommige vlakken ook kunnen zijn, we zitten toch allemaal in hetzelfde schuitje.
Maar wat kun je eigenlijk allemaal doen op World Kindness Day?

Wat kost het je?
Vriendelijkheid is… * tromgeroffel* compleet gratis! Je zou het soms niet zeggen, maar je hoeft er niet voor in je portemonnee te gaan graaien. Hoe fijn is dat. Die glimlach op jou gezicht, dat vriendelijke gesprekje, dat knipoogje naar die ene moeder die strompelend met een huilende baby door de winkel loopt. Het kost je niks! Een klein gebaar aan iemand kan een wereld van verschil maken.

Wat levert het je op?
Natuurlijk willen we er wel iets voor terug, want tsja voor niets gaat de zon op natuurlijk.
Dus ik zal je vertellen wat je wint met vriendelijkheid. Geluk! Jaja, je word er mega gelukkig van. Dit komt namelijk door het gelukshormoon serotonine. Dit maakt je lichaam zelf aan. Het maakt jou dus blij. Maarrrr, niet alleen jezelf, ook degene tegen wie je vriendelijk bent voelt dit natuurlijk! Dus het is een win/win situatie. Wat houdt je nu nog tegen?

Waarom is het zo belangrijk?
Blijkbaar is vriendelijkheid zo belangrijk, dat er een complete dag aan geweid is.  Ik ben er dan ook zeker een voorstander van! De wereld heeft meer vriendelijkheid nodig. Geen oordeel vanwege huidskleur, geloof, afkomst of andere overtuiging. Leer mensen kennen en ga met elkaar in gesprek.
Want laten we eerlijk zijn, met vriendelijkheid is iedereen geholpen!
Met een vriendelijk gezicht praat je liever dan met iemand die altijd somber kijkt toch? Vriendelijkheid werkt aanstekelijk, herken je dat? Als iemand lacht, dat je terug lacht. Als je iets moois ziet, dat je positiever word.
Vriendelijkheid is namelijk de verbindende factor die de kloof tussen mensen kan overbruggen. Een kloof die ontstaat door een verschil in mening betreft een politiek maatschappelijk probleem of zelfs één tussen rassen. Vriendelijkheid is een zeer krachtig hulpmiddel.

Voor wie is dit bedoeld
Natuurlijk staat deze dag in het teken van pay it forward. Zet je glimlach op, help die ene man waarvan je ziet dat hij moeite heeft met oversteken, maak een praatje met de buurvrouw, ofwel zet je beste beentje voor. Want zodra jij dit doet, zal het een domino effect hebben en zullen anderen dit ook doorzetten. De wereld veranderen kun je niet alleen, maar samen komen we er wel. Met 1 vriendelijk gebaar tegelijk!

Geef het goede voorbeeld

Er word gezegd dat kinderen net spiegels zijn. Ik ben het daar zeker mee eens. Wat ik doe en zeg zie ik dan ook vaak terug bij mijn kinderen. Natuurlijk geld dit ook voor alles wat je niet zou willen zien, maar net zo goed voor de mooie momenten.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat kinderen geweldig kunnen imiteren, maar dan moet je ze we een mooi voorbeeld geven natuurlijk. Strooi complimentjes in het rond, hou de deur open voor die ene collega, stuur een kaartje naar iemand die het kan gebruiken, sta in het ov op voor die persoon die het nodig heeft en wees simpelweg gewoon vrolijk.
                                   “Be the reason someone smiles today”😊
Laat je kinderen opgroeien met dit beeld, zodat zij dit als normaal gaan zien en de wereld weer een stukje mooier word.

Wat word jouw vriendelijke daad morgen op World Kindness Day? Of start je vandaag al? ♥

Wat ik ook zo’n prachtig initiatief vind met een mooie boodschap is de Jerusalema Challenge.