
Iedereen heeft dit de laatste tijd wel gemerkt, letterlijk alles wordt duurder. Waar sommige producten voorheen basis waren, wordt er steeds meer als luxe ervaren. Energie, tanken, boodschappen, aan het eind van de streep ben je overal meer kwijt. Maar toch, is het fijn als je niet alleen kan leven voor nu maar ook alvast wat opzij zet voor later. Omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, maar onze kinderen wel het beste willen meegeven is een extra zakcentje natuurlijk altijd welkom. Maar hoe pak je dit dan aan? Ik geef je hier een aantal tips voor.
Sparen
Wanneer je kijkt naar de letterlijke betekenis van het woord sparen is dit het apart houden van een deel van je bezittingen in plaats van het weg-/uitgeven ervan. Je spaart door geld opzij te zetten en hier probeer je dan natuurlijk de hoogste spaarrente voor te ontvangen. Spaarrente is een vergoeding die je ontvangt voor je spaargeld. Je kunt hierin vaak kiezen voor vast of variabel. Een vaste spaarrente zet je vast voor een afgesproken tijd, bij de variabele spaarrente schommelt dit. De spaarrente en de regels die hieromtrent gelden verschillen, dit moet je dus wel altijd goed uitzoeken en bekijken.
Waarom zou je sparen voor je kinderen?
Maar waarom zou je ervoor kiezen om te sparen voor je kinderen? Vaak krijgen ze ook al zakgeld, is dit niet voldoende? Hier zijn verschillende keuzes die ouders maken. Waar zakgeld namelijk gebruikt wordt voor tamelijke korte termijn doelen, is sparen bedoeld voor het lange termijn.
De meeste ouders kiezen ervoor om te sparen voor het rijbewijs van hun kind, (een deel van) de opleiding, of juist als aanbetaling voor een eigen huis. Voor een eigen huis is steeds meer eigen kapitaal nodig, dus ook dit is een logische keuze. Natuurlijk zijn er ook ouders die geen vast doel vaststellen aan het sparen op de spaarrekening van hun kind, maar hun kind de regie geven hierin. In dit laatste geval heb je als ouder natuurlijk weinig te vertellen over het uitgeven, hier zul je dan wel vrede mee moeten hebben.
Hoeveel moet je sparen
Natuurlijk zijn er altijd richtlijnen en is er het gemiddelde wat mensen sparen voor hun kinderen. Al denk ik dat dit anno 2022 ook wel bij velen is aangepast. Hoeveel je spaart, dat is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Of je nu 10,- per maand spaart, of 50,- alles wat je kunt missen is mooi meegenomen.
Extra sparen
Lukt het sparen per maand niet, of kun je niet het bedrag sparen wat je eigenlijk zou willen.? Kijk dan of extra sparen mogelijk is. Doe dit als er een keer wat extra’s over is van vakantiegeld/ 13e maand/ kinderbijslag of je vaste lasten van die maand. Leg wat je kunt opzij, desnoods door continu je losse muntjes in een potje te bewaren en aan het einde van de maand te storten.
Wat mijn tripjes naar de Action mij hebben geleerd is dat alle kleine bedragen uiteindelijk toch altijd een mooi groot bedrag worden. Zo werkt dit dan ook zeker met sparen.😊 Zeker als je ervoor kiest dat dit tot het 18e levensjaar van je kindje vast staat.
Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jullie het sparen voor je kind(eren) aanpakken in deze tijden. Deel je tips in de reacties, zo kunnen we elkaar inspireren.
[…] zijn als duurdere opties, en het is belangrijk om dat aan kinderen mee te geven. Het nut van sparen is dan ook een goede les om je kinderen mee te […]