Jaja ik vertelde het een tijdje terug al, ik ben met een nieuwe opleiding gestart!. Inmiddels heb ik de introductie en 1e lesdag al achter de rug. De opleiding duurt ruim een jaar en op 22 november volgend jaar hoop ik mijn diplomering te hebben. Allemaal opschrijven dus, dat is DE dag voor kaartjes, bloemen en welke cadeautjes je dan ook zou willen opsturen, * kuche kuche *. Nee, serieus, ik zal dan echt ontzettend trots zijn op mezelf als ik deze opleiding goed afgerond heb.

Lang geleden

Het is al wel weer even geleden dat ik in de schoolbanken zat, nu met een nieuw huis en echt een veelbewogen jaar is het niet iets waar ik op had gerekend. Maar het kwam op mijn pad en ik greep deze kans met beide handen aan. Vanwege de vele huiswerk uren per week heb ik nog wel even getwijfeld, maar de studie sluit wel heel erg goed aan bij mijn werk en maakt het op de werkvloer zoveel makkelijker.

Balans

Ik merk dat ik vroeger een stuk makkelijker kon leren, aangezien er weinig afleiding was. Nou ja, wel afleiding maar minder opdringerig. Ik bedoel, met 3 kinderen, vind maar eens een plek overdag waar je even kunt neerploffen en een uur je eigen ding kan doen. Juist, niet te doen! Dus komt al het leren pas als zij op bed liggen. Nadat de boel opgeruimd is en voordat je zelf in slaap valt. Maar tijd voor ontspanning heb je ook nodig, dus ik ben echt even op zoek naar een nieuwe balans. Goed voor jezelf zorgen is erg belangrijk heb ik de afgelopen tijd geleerd.

Middernacht

Echt heel slecht, maar zodra iedereen slaapt kan ik echt het allerbeste werken. Het is donker, stil en ik heb absoluut geen afleiding om me heen. Geen kind die iets wil eten of drinken, een trucje wil laten zien, samen wil spelen of wat dan ook. Echt ontzettend gezellig natuurlijk, maar wanneer je lekker in de flow zit wil je toch gewoon door? Maar dat word dan al snel nachtwerk is mijn ervaring. Dan slaapt manlief namelijk ook allang en sla ik soms iets te ver door.. Dus na middernacht moet ik echt gewoon niet meer willen werken, dat word een enorme uitdaging. In de vroege uurtjes gaan er namelijk minimaal 2 oogjes open die de komende 12/14 uur dan niet meer dichtgaan! En dan, dan baal ik weer van die korte nacht hahaha.

DE opleiding

Oh, nu heb ik dus nog helemaal niks verteld over de opleiding, oeps, wat een teaser! De opleiding die ik op dit moment aan het volgen ben is de GVP, voluit Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Ik hoor je denken, uhhh jij bent toch geen verzorgende? Nope, dat ben ik niet. Maar deze opleiding bied wel enorm veel verdieping in de doelgroep waar ik mee werk, namelijk mensen met dementie. Deze verdieping, hoop ik, gaat mij heel veel brengen.

GVP

Deze opleiding gaat in het kort gezegd over dementie en wat daar allemaal bij komt kijken. Er zijn wel 50 soorten dementie en elke “soort” heeft zijn eigen benadering nodig. Geen elk mens is hetzelfde, maar wanneer je rekening houdt met het juiste ziektebeeld kom je met een aangepaste benadering onwijs ver natuurlijk. Waar ik dagelijks aan het stuntelen ben wat ik nu precies wel en niet kan doen, biedt dit de uitkomst en leer ik wat ik beter wel en niet kan zeggen. Sommige mensen verstijven bij het geven van een directe opdracht, dit heeft niets te maken met het niet willen, maar een connectie in de hersenen die het onmogelijk maakt om direct te handelen. Ook is het de bedoeling dat ik mijn gespecialiseerde kennis zal delen met mijn team, mantelzorgers, familieleden en natuurlijk in het multidisciplinair overleg.

Professionaliteit

Wat mij van mijn 1e lesdag al opgevallen is, is dat ik al ontzettend veel geleerd heb. Over de verschillende ziektebeelden rond dementie, maar ook al over mijzelf. Moet je nagaan wat ik dan in een jaar al wel niet ga leren! Ik hoop zoveel meer professionaliteit uit mijzelf te halen. Daarnaast ook gewoon weer het gevoel van trots op mezelf te zijn. Ik zit in die schoolbanken, mag een opleiding doen en het gaat gewoon goed! (we zijn bij les 1, dus dan kan ik dat nog gewoon makkelijk zeggen hahahaha).

Carrière

Wat deze opleiding mij uiteindelijk gaat brengen qua carrière weet ik nog niet precies. Wie mij kent, weet namelijk dat ik meerdere ambities heb en niet alleen in de zorg. Maar zolang Harvey nog niet naar school gaat vind ik het best lastig om hier een duidelijke vorm aan te geven. Meer als 24 uur wil ik namelijk niet werken en grote veranderingen, oh daar ben ik eigenlijk na een jaar vol verhuis en stress eigenlijk helemaal niet aan toe. Maar wie weet, ik ben enorm flexibel dus ik kan zomaar omslaan! Maar voor nu, zit ik nog wel even goed en ben ik druk zat. 😊

Hoe zit het met jou? Ben jij op latere leeftijd nog aan een opleiding begonnen? Was het goed te combineren met werk/ privé ? Heb je tips, dan hoor ik het heeeeeel graag.