Bij ons thuis zijn we nog steeds thuis aan het lesgeven. Ik merk aan zowel Macy als Bentley dat het uit de boekjes werken niet altijd leuk meer is. Soms willen ze gewoon wat afwisseling. Maarja, het huiswerk moet ook gedaan worden. Wat doen we dan? We gaan creatief zoeken naar een oplossing!

Rekenen komt hier op de dag vaak terug bij beide. Macy had een boekje, automatiseren. Ik weet niet of jullie het kennen? Het zijn gewoon rijtjes met sommen en dat eindeloos. Nu vond ik rekenen ook altijd wel leuk, maar die rijtjes worden natuurlijk best saai uiteindelijk. We hebben toen veel andere spelletjes gedaan om het rekenen op pijl te houden, maar dan even zonder de saaie rijtjes. Ik had toen het idee om dit in een blog te verwerken, maar dat is er nooit van gekomen. Maar ik weet zeker dat hij meerdere mensen van pas komt, dus bij deze vertel ik je: “Zo maak je rekenen leuk!”

1. Kaartspelletjes

Wij zijn thuis dol op spelletjes en de kindjes doen gewoon lekker mee. Met kaartspelletjes kun je dan ook veel leuke (onopvallende) reken opdrachtjes doen.

– Haal alle plaatjes kaarten eruit en schud de kaarten goed. Zet de stapel op tafel tussen jullie in.
Pak bijv. allebei een kaart en draai deze om. Wie het hoogte cijfer heef wint en mag de kaart houden. Degene met de hoogste stapel kaarten is natuurlijk de ultieme winnaar. Je zult zien dat het spel steeds sneller gaat. Dit spel kun je al vanaf de kleinste groepen spelen, wellicht dat je dan eerst wel even moet ondersteunen en ze uiteindelijk zelf kan laten spelen onderling.
Je kunt dit natuurlijk met 2 personen spelen maar ook met meer. Je kan eventueel een 2e set kaarten toevoegen om de stapel dan wat groter te maken.

– Ook voor dit spel haal je de plaatjes kaarten eruit. Spreek van tevoren af voor welke som je gaat, kies je voor een optelsom/aftreksom/keersom/deelsom. Draai beide een kaart van de stapel om en maak de som. Degene die het juiste antwoord als eerste roept, die wint en mag de kaarten bij zich houden. Ga ook hier door tot de stapel weg is en wie de grootste stapel heeft die wint. Wil je dit nog moeilijker maken? Draai dan beide 2 kaarten om en leg ze allemaal op tafel. Probeer de som te maken met alle 4 de cijfers! Hoe ver kom jij?

2. Dobbelspelletjes

Sinds we het spel Chili Dice hebben, spelen we dit ontzettend vaak. In dit spel zijn veel mogelijkheden om te oefenen met het rekenen. Zo kunnen ze zelf de punten optellen, moeten ze kijken naar welk vakje ze de meeste punten zal geven en natuurlijk het totaal aantal punten zelf willen berekenen. Dat laatste tellen we dan wel even na natuurlijk, dat begrijp je 😊

3. Bouwen

Bouwen, bouwen, bouwen. Vooral Bentley laat vaak zijn fantasie de vrije loop, waar Macy strak uit de boekjes de plattegronden volgt. Vaak stel ik dan wat vragen over het bouwwerk. Hoeveel blauwe steentjes heb je gebruikt? “oke 6..” en hoeveel gele? “5 gele”. Welke sommen kunnen we daarmee maken? 5+6 en 6-1.

Natuurlijk kan Macy wat lastigere sommen bedenken, maar ook Bentley doet hier steeds meer mee. Eerst was het alleen het optellen, maar nu ook de aftrek sommen en Macy komt dan zelfs met de keer som erbij. We kunnen er ook nog een andere kleur bij betrekken om het nog moeilijker te maken. Als ze het niet kunnen onthouden allemaal, pak er dan een kladblaadje bij!
Dit kan natuurlijk met duplo, lego, k-nexx of zelfs hele grote blokken!

4. Stoepkrijt

– Schrijf een aantal cijfer op, verdeeld over de stoep, zodat ze tussen de cijfers kunnen springen. Ik liet ze zelf starten op een cijfer en dan mochten ze naar een getal toespringen. “Huh? Wat gaan we dan doen mama?”. Nou, je bent van 5 naar 6 gesprongen, hoeveel sprongen heb je daarvoor gemaakt? ‘Eentje maar”. Oke, en dan spring je nu van 6 naar 3, hoeveel zijn dat er dan? “3 mama!”. Voor Macy moest het iets moeilijker, die wilde graag keersommen en grotere getallen. Uiteindelijk was ik niet eens meer nodig en maakten ze zelf samen de sommen. Met allerlei pijlen erdoor en cijfers, het was heel leuk om naar te kijken. Ze waren er ook echt een hele poos mee bezig.

–  Een hinkelbaan maken, dat kunnen we natuurlijk allemaal. Maar maak hem dan niet standaard van 1-10, maar bijv. met steeds 5 sprongen ertussen, of misschien wel 10. Lukt dat al? Maak het dan steeds lastiger om ze uit te dagen. Daarna kun je het spel natuurlijk samen spelen, want als mama of papa meedoet is het natuurlijk helemaal feest!

5. Sporten

Bij ons thuis zitten ze op kickboxen en hebben ze dus bokshandschoenen, maar dit kun je natuurlijk ook makkelijk met een voetbal doen, een hockeystick, tennisbal of welke sport je dan ook beoeffent.
Hang blaadjes op met cijfers en maak hier sommen mee. Dus roep: Maak 8! Dan kunnen ze de verschillende cijfers aantikken (of op een andere manier aanwijzen) waarmee ze samen op 8 komen, 5-3/ 4-4/6-2, je snapt het wel. Hier kun je natuurlijk eindeloos mee variëren en ze ook zelf sommen laten verzinnen. Eens kijken of papa en mama wel zo slim zijn dat ze alle antwoorden weten!

Zo maak je rekenen leuk! Hier werkt het perfect. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en het natuurlijk ook eens uitprobeert. Laat me dan vooral weten wat de kindjes ervan vinden en of het een succes is 😊.

Wat zijn jullie tips om rekenen leuk te maken?